SKADEDJUR

 

 

 

I naturen finns mängder av småkryp och insekter. En del kan ta sig in i bostäder och många av dom betraktas som skadedjur och måste saneras.

 

ANMÄLNINGSPLIKT

Om du misstänker att du fått skadedjur i din lägenhet är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta. Vi anser att det är viktigt med snabba insatser och har därför avtal med Anticimex som sanerar vägglöss, myror, silverfiskar, kackerlackor och annat. Försök lägga de djur du hittat i en glasburk och ring Anticimex på telefon 0278-259 30. Ring också din bovärd och meddela.   

För att snabbt bli av med skadedjuren är det viktigt att du följer de instruktioner du får av Anticimex.


BEGAGNADE MÖBLER  

Idag är det vanligt att man handlar möbler på second hand vilket är jättebra för miljön. Om du handlar begagnade möbler se till att undersöka det noggrant så det inte är smittat med skadedjur. Titta i springor, sänghörn och tänk på att även undersöka soffor och fåtöljer. Även "hårda" möbler kan vara ett bra gömställe, bara det är mörkt och undanskymt.

 

I RESVÄSKAN

Vägglusen har ökat explosionsartat. Alla resor med övernattning utgör en risk att få med sig vägglöss hem. Förvara din väska i badrum/badkar under tiden du undersöker rummet. 90% av alla vägglöss i ett rum finns i eller i nära anslutning till sängen. Titta under madrassen, i springor, sänghörn och bakom sänggavel. Använd en ficklampa och något spetsigt att peta med när du letar efter vägglöss och spår efter dem. Leta efter små svarta prickar (vägglusavföring)/blodfläckar och ljusa skal (ömsat skinn). Undvik att lägga dina väskor på sängen. Om du hittar något du misstänker vara ett spår meddela hotellet och kräv ett annat rum.

 

LÄR DIG KÄNNA IGEN VÄGGLUSEN

Lär dig känna igen hur en vägglus ser ut, så att du reagerar när du ser en. Leta efter små svarta prickar (vägglusavföring), ljusa skal (ömsat skinn) och små blodfläckar på sängkläderna då dessa också kan vara tidiga tecken på ett angrepp. Ju snabbare du upptäcker att du blivit drabbad desto enklare är det att bli av med det.