INOMHUSTEMPERATUR

 

Vid snabba väderomslag, till exempel under sensommar och höst, hinner inte alltid fastighetens värmesystem med att ställa om till att producera mer värme och det kan därför upplevas som kallare i din bostad.

 

Vi eftersträvar 20-21 grader i våra vanliga bostäder och 22 grader i våra äldreboenden och gruppboenden. Temperaturerna är en avvägning mellan att våra hyresgäster ska ha en behaglig inomhustemperatur och att temperaturen är på en nivå som är försvarbar ur miljö- och kostnadssynpunkt. Läs vår temperaturpolicy här. 

 

 

DU KAN PÅVERKA SJÄLV

Det finns flera saker som påverkar värmen i din lägenhet. Upplever du att det är kallt är det bra att tänka på följande:

Möblera rätt

Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som hänger ner över dem. Runt elementen ska luften kunna röra sig fritt så att värmen sprids till resten av lägenheten.

 

Vädra effektivt

Vill du vädra din lägenhet när det är kallt ute ska det ske snabbt och effektivt. Öppna gärna fönster åt flera håll så att du får korsdrag och låt dem vara öppna i max fem minuter. Annars finns risk att temperaturen i din lägenhet påverkas. 

 

Använd bara spisfläkten när du lagar mat
Använd bara spisfläkten eller spiskåpan under den tid som du lagar mat. Står den på i onödan bidrar det till att värmen dras ur lägenheten och ersätts med kall luft som kyler lägenheten. 

 

 

MÄT TEMPERATUREN

Om du upplever att det är kallt i din lägenhet under längre perioder är det bra om du mäter temperaturen innan du gör en felanmälan till din bovärd.

Gör så här:

  • Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.
  • Om termometern visar 20 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt.
  • Om termometern visar under 20 grader flera dagar i rad – kontakta bovärden och gör en felanmälan. Då kommer en bovärd hem till dig och undersöker vad som är fel.