GLÖDLAMPOR OCH LYSRÖR

 

En av fördelarna med att bo i hyresrätt är att hyresvärden finns nära till hands och hjälper dig i ditt boende. Sådant som går sönder vid normalt handhavande lagar vi.

 

Att bo i hyresrätt innebär även ett ansvar för dig som hyresgäst. Du ska med jämna mellanrum tömma och rensa golvbrunnen i badrummet för att slippa stopp, rengöra filter till köksfläkten samt att byta säkringar och lampor.

 

GLÖDLAMPOR

All fast belysning, ex badrumsbelysning, lysrör, ugnslampor, lampor i kyl/frys och spisfläkt ska fungera när du flyttar in i din nya lägenhet. Under boendetiden är det däremot hyresgästen som får byta när en lampa går sönder. Är du osäker på vad som gäller kan du kontakta din bovärd.

 

LYSRÖR

Ett lysrör håller i ungefär tre år. Sedan börjar det att blinka eller så tar det allt längre tid innan lysröret tänds. Innan du beger dig till lampaffären gäller det att ta reda på vilket lysrör som passar till just ditt badrumsskåp. Det gör du enklast genom att skruva loss det gamla lysröret och ta med det när du ska köpa nytt.

 

GLIMTÄNDARE

Skruva också loss den så kallade glimtändaren som sitter i armaturen. Glimtändaren ser ut som en liten propp och den behövs för att lysröret ska tändas. Både lysröret och den lilla proppen har troligen suttit lika länge, så passa på att byta bägge på samma gång.